VirpiMontonen Vanhustenhoito tarvitsee taistelijoita

Mummoista mammonaa vaiko mummoille mammonaa?

  • Mummoista mammonaa vaiko mummoille mammonaa?

 

Mummoista mammonaa vaiko mummoille mammonaa?

 

Aloitin kirjoitukseni hieman kärjistävällä otsikolla, mutta kyllä siinä tiivistyvät ne asiat, joita tulevaisuudessa joudutaan pohtimaan. Vanhustenhoito on ollut viimeaikoina paljon julkisuudessa ja juurikaan en ole nähnyt positiivista kirjoitusta. Tästä voi tehdä päätelmän, etteivät asiat vanhustenhoidossa ole siten, kun kuuluisi. Korjattavaa toiminnasta löytyy yksityisiltä ja kunnallisilta toimijoilta, mutta myös kotihoito ja sen valtava paine puhututtaa paljon.

 

Jatkuvat negatiiviset julkiset keskustelut ovat edellytyksenä muutokselle ja sille, että kansa saa tietoa asioiden oikeasta mallista ja varsinkin, että vilpillinen toiminta saadaan kuriin. Negatiivinen julkisuus kuitenkin vaikuttaa toisellakin tavalla, se heikentää hoitoalan ja varsinkin vanhustenhoidon vetovoimaisuutta. Suuret muutokset ikäluokissa tulevat näkymään jo lähitulevaisuudessa työikäisten rajuna vähenemisenä ja työntekijöistä alkaa tulla pulaa. Jo nyt useilla pienillä paikkakunnilla on suuria vaikeuksia saada koulutettuja hoitajia töihin. Hoitoalan saadessa jatkuvasti negatiivista mainetta niin hoitajien kertomana, että hoidon epäonnistumisten kautta, ei se houkuta nuoria lähtemään opiskelemaan raskaalle ja matalapalkkaiselle alalle. Kuinka siis turvaamme koulutettujen hoitajien riittävyyden tulevaisuudessa?

 

Mielestäni tilannetta tulee lähteä viipymättä korjaamaan. Tämä edellyttää paljon lisää rahoitusta, mutta on ehdoton asia, että vähittäishoitajamitoitus tulee kirjata lakiin, kuten myös tarkemmin hoidonlaadun perusteista. Vain riittävällä määrällä hoitajia, voidaan vanhukset hoitaa hyvin ja siitä seuraa paljon muutakin hyvää. Hoitajat työskentelevät arvopohjalta ja tuntiessaan saavansa tehdä työnsä hyvin, heidän kokemansa työtyytyväisyys voi kasvaa. Kun jatkuva kiire ei ole kantapäillä, hoitotyötä voidaan kehittää ja tarjota hoitajille uudenlaisia sisältöjä omaan työhönsä. Tästä hyötyvät kaikki, vanhuksien elämänlaatu paranee, hoitoala saa positiivista mainetta ja ala alkaa kiinnostaa uudella tavalla. Ja vielä lopuksi, tienaaminen vanhuksien hyvinvoinnin kustannuksella on saatava tiensä päähän.

 

Virpi Montonen

Terveystieteiden maisteri, sairaanhoitaja

Eduskuntavaaliehdokas Keskusta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat